На захисті прав дитини

2013-12-19

/Files/images/logotipi/права дітей.jpeg

Заступники директорів шкіл з виховної роботи стали 19 грудня учасниками круглого столу на тему: "Реалізація у регіоні завдань, доручень Президента України щодо захисту прав дитини", що пройшов під головуваннм заступника міського голови Любові Ткачової
У заході також взяли участь працівники Фастівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та сім'ї, комунального закладу КОР "Центр соціально-психологічно допомоги „ Мати і дитина разом”, представники місцевих засобів масової інформації.
У своєму вступному слові Любов Олегівна зазначила, що мета проведеного заходу – покращення якості надання соціальних послуг дітям та сім'ям, посилення їх соціально-правового захисту, що є одним з пріоритетних напрямків здійснення державної соціальної політики. Вона наголосила, що Президент України Віктор Янукович визначає захист прав дитини одним із ключових національних пріоритетів України. Зокрема, у цьому році на захист прав дитини було підписано Указ № 312/2013 від 1 червня 2013 року «Про додаткові заходи із забезпечення гарантій реалізації прав та законних інтересів дітей» та Доручення № 1-1/1852 від 22 липня 2013 року «Щодо поліпшення соціальної підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, створення умов реалізації права дітей на виховання в сім’ї» (про центри соціальної підтримки дітей і сімей). У 2012 році Президент затвердив своїм Указом Національну стратегію профілактики соціального сирітства. Зазначений документ чітко визначає пріоритет збереження біологічної сім’ї дитини, раннє виявлення складних життєвих обставин та профілактику негативних проявів в сім’ї. Для виконання цих завдань введені посади фахівців соціальної роботи.
-Так, у нашому місті, - наголосила Любов Олегівна ,- до штату Фастівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді введено 8 фахівців з соціальної роботи, які успішно співпрацюють з комітетами самоорганізації населення, працюючи безпосередньо в мікрорайонах міста. Їх діяльність спрямована на організацію соціальної роботи шляхом забезпечення визначення потреб громади у соціальних послугах. Фахівці з соціальної роботи збирають, узагальнюють та аналізують інформацію про стан та життєві обставини окремої особи або цільової соціальної групи з метою визначення потреби у соціальних послугах видах і обсягах їх надання, оцінюють впив послуг на подолання складних життєвих обставин, а також об’єднують зусилля спеціалістів соціальної сфери та актив громади на розв’язання проблемних питань в сім’ях, вчасне надання адресної допомоги.
У продовження теми директор Фастівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Жанна Бортовська окреслила питання адресності соціальних послуг для сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини. Вона акцентувала увагу на тому, що кожним фахівцем із соціальної роботи проводяться індивідуальні роз’яснювальні консультації з сім’ями у зручний для клієнтів час та обирається оптимальна форма вирішення проблемного питання.
Про міжвідомчу взаємодію соціально –правового захисту сімей з дітьми та механізм швидкого реагування на виявлені факти складних життєвих ситуацій в сім'ях з дітьми доповіла начальник служби у справах дітей та сім'ї міськвиконкому Жанна Швидка. У своєму виступі вона зазначила, що відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, який розроблено з метою впровадження ефективного механізму взаємодії суб’єктів соціальної роботи з цією категорією сімей та відповідно до Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» об’єктами соціальної роботи є сім'ї з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх самостійно, у зв'язку з інвалідністю батьків або дітей, вимушеною міграцією, наркотичною або алкогольною залежністю одного з членів сім'ї, його перебуванням у місцях позбавлення волі, ВІЛ-інфекцією, насильством у сім'ї, безпритульністю, сирітством, зневажливим ставленням і негативними стосунками в сім'ї, безробіттям одного з членів сім'ї, якщо він зареєстрований в державній службі зайнятості як такий, що потребує працевлаштування; сім'ї, у яких існує ризик передачі дитини до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; неповнолітні одинокі матері (батьки), яким потрібна підтримка; сім'ї, члени яких перебували чи перебувають на державному утриманні. Суб'єктами соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю є: уповноважені органи, що здійснюють соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю; фахівці з соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю; об'єднання громадян, благодійні, релігійні організації; юридичні та фізичні особи, які надають соціальні послуги сім'ям, дітям та молоді; волонтери у сфері соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю.
- Що стосується механізму швидкого реагування, зазначила Жанна Петрівна, - дякуючи тісній співпраці зі всіма суб’єктами соціальної роботи, вчасному отриманню інформації ми маємо змогу запобігти деяким обставинам , таким, наприклад, як відсутність у дитини документа про народження. Завдяки роботі фахівців з соціальної роботи механізм швидкого реагування на факти виникнення у сім’ях складних життєвих обставин активізовано, адже фахівці працюють у безпосередньо у мікрорайонах міста.
Заступник директора ” КЗ КОР "Центр соціально-психологічної допомоги „ Мати і дитина разом” Тетяна Хоменко визначила законодавчу та соціально-психологічну специфіку роботи по попередженню раннього соціального сирітства, відмов від дітей. Також вона коротко розповіла присутнім про діяльність центру.

/Files/images/zosh/1.JPG

/Files/images/zosh/2.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 214

Коментарi